En route to Rwanda

Greetings from Brussels ? our son, Will, and I are on our way to Rwanda for a long-planned visit.

This will be the fourth of our international visits together, in which we combine our interest in global health with an effort to learn more about the world ? especially those parts which are far away from Chapel Hill.

Will Roper in the Brussels Airport

Will Roper in the Brussels Airport

In 2007, Will and I went to South Africa, Malawi and Zambia. We focused especially on the UNC Institute for Global Health and Infectious Disease work that has long been done in Malawi. We learned a lot, and Will got to work in an AIDS orphanage.

In 2008, he and I went to China, where we again met with UNC collaborators, particularly in the China CDC. And we got to take in some of the Beijing Olympics!

In 2009, Will and I went to Peru, with Drs. Luis Diaz and Doug Morgan, and we saw first-hand the work that they and colleagues are doing to advance our understanding of health and disease. This has direct relevance to our efforts in Latino Health in North Carolina. And we got to see Machu Picchu too!

This year it's Rwanda ? a small country in east central Africa ? with a troubled past, but an exciting present and future. The 1994 genocide in Rwanda is a major part of the history of the country, and we will be visiting genocide memorials and learning of the horror of what happened 16 years ago.

But we will also be learning of the widespread reconciliation work that seems to be bearing much fruit, and the rapid development of the country and its economy.

UNC does not yet have global health work in Rwanda, but I will be visiting with leaders in the Ministry of Health, and in the hospitals and medical school. I look forward to learning much about what others are doing in Rwanda, and to thinking about the further opportunities.

In addition, our church in Chapel Hill has a partnership with the Anglican Church in Rwanda, and our sister parish is St. Paul's Cathedral in Butare, Rwanda. I will be visiting with church leaders there and elsewhere in Rwanda.

All in all, we have much to learn and experience. It promises to be a great trip!

Much more to come.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s